onsdag 12. august 2009

Pølsegrateng

Dette er nok den mest populære hverdagsmiddagen vi lager her i huset. Da mamma ringte meg tidligere idag og jeg fortalte hva som var dagens middag, kunne hun fortelle at dette var typisk klubbmat da hun gikk i klubb på 70- og 80 tallet. Da hadde de gjerne i en pakke med amerikansk grønnsaksblanding også;)
Så da er vi altså tilbake til vår barndoms helgemiddager med denne retten på bordet;)
Jeg tok forresten tiden idag fra jeg begynte på middagen. Det tok 15 minutter fra jeg stod på kjøkkenet til den ildfaste formen var i ovnen. Den var ferdig da potetene var ferdigkokt!!


Minstemann i full konsentrasjon!







Pølsegrateng
Du trenger til 4-6 porsjoner
Makaroni (gjerne fullkorn) (følg pakningen til 4)

Pølser (4 kjøttpølser) el. 6-8 grillpølser (vanlig, kylling eller kalkun er hips om haps)
Ost
Melk
Hvetemel

Margarin

Poteter og andre grønnsaker etter eget valg



Slik gjør du;

Sett på ovnen på ca.220 grader

Kok opp vann til makaronien. Sett på potetene. Mens du venter på at vannet skal koke opp, deler du pølsene opp i passelige biter.


Lag hvit saus slik;


3 ss margarin smeltes, tilsett 3-4 ss hvetemel og rør, ha i 5 dl melk og la det koke opp mens du rører.


Når makaronien er ferdig, sil av vannet, ha i pølsebitene og hvitsausen. Bland godt og hell det hele over i en ildfast form. Ha ost på toppen og sett inn i ovnen til osten har smeltet og potetene er ferdig kokt.

43 kommentarer:

  1. Når jeg lager pølsegrateng har jeg alltid en kjøttbuljongterning, revet muskattnøtt og litt revet ost i hvitsausen. Gir den litt mer smak :)

    Takk for en flott blogg!

    SvarSlett
  2. Takk for koselig kommentar Ellinor :)

    Revet muskatnøtt er det så hips om haps om jeg har i at det mer er unntaket enn regelen. Synes at pølsene i seg selv gir så mye smak at retten ikke trenger så mye ellers. Gode tips alltid kjærkomment :)

    SvarSlett
  3. Denne skal jeg prøve å lage med mine elever i 7.klasse i morgen! Blir spennende :)

    SvarSlett
  4. Hørtes godt ut, skal prøves ut i morgen :-)

    SvarSlett
  5. Denne skal på bordet i dag!

    SvarSlett
  6. Da har jeg akkurat laget en dobbel posjon, og satser på det smaker suverent for alle barna som kommer på besøk idag!

    SvarSlett
  7. Vi skal også ha pølsegrateng idag:) En sikker vinner her i huset og på middagsplanen en gang i måneden hvertfall :)

    Plingrid; håper den faller i smak hos alle barna!!

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  8. Pølsegrateng er kjempe godt. Vi lagde det til på skolen i mat og helse timen. Det smakte nydelige. I dag skal vi ha det til middag. Gleder meg. Liker bloggen din, kommer til å fortsette å lese her: ) Gode oppskrifter. : )

    SvarSlett
  9. Inocent;
    Så bra at det falt i smak:) Du som laga middagen idag da? Kjekt at du synes det er gode oppskrifter, blir glad av å høre slikt :)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  10. ååh, eg ELSKAR den retten. bare at eg droppar grønnsaker og ost. men hadde glemt kordan eg ladar den, så oppskrifta di kom som ein reddande engel. synd oppskrifta kan vere litt vanskelig å finne.
    eg pleier å lage den når eg har lyst på nåke godt, også eter eg på den resten av dagen -varm eller kald.

    SvarSlett
  11. Kristine; så bra du fant oppskrifta mi :) Syns ost er ett must, men ellers kan man jo hive i det man vil :) Sist krevde minstemann at vi skulle ha mais i, så da ble det med mais :D

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  12. Må man både ha grill og kjøttpølser? eller er det valg?

    SvarSlett
  13. Anonym; Neida,det må man ikke, har rettet oppskriften nå :) Tusen takk skal du ha:)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  14. foDet så kjempe godt ut. Du er sikkert en god kokk på kjøkkenet. :)

    SvarSlett
  15. hei. no har eg nett laga dinna retten og ungane elska den. takk for godt tips. stå på :) Helsing småbarnsfar frå vest

    SvarSlett
  16. Hei, jeg er en 16 år gammel jente som skulle lage pølse grateng til middag. Tusen takk for den gode oppskriften. Den var til stor hjelp!:D

    Og nå har jeg laget hvitsaus for første gang. Tihi, takks kal du ha ;)

    SvarSlett
  17. Hei dere anonyme, så gøy å lese om unger som elsket middagen og til deg som har laget hvitsaus for første gang :)
    Stå på, det er så gøy når man får det til :)

    SvarSlett
  18. Flere unger som digget pølsegratengen her også.

    -Mamma, dette er det beste jeg har smakt, sa 4-åringen begeistret.

    Takk for tipset. Skal dykke ned i bloggen din etter flere middagstips, jeg!

    SvarSlett
  19. Her er den fortsatt like populær, vi hadde det til middag igår og restene gikk i matpakkene idag:)

    SvarSlett
  20. Hadde denne til middag i går. Smakte kjempegodt. Jeg hadde i tillegg litt purreløk i, ellers samme oppskrift.

    SvarSlett
  21. Har nettopp spist en deilig pølsegrateng, takket være din oppskrift :) Den va nydelig!! :)

    SvarSlett
  22. Bente; det er jo det som er så greit med en grateng, du har i det du liker/finner i skapet og lar det stå til :)

    Anonym; Så kjekt å høre, var det ikke fort gjort vel :)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  23. Hei.

    Kom over bloggen din for første gang i dag, og nå står pølsegratengen ferdig på benken :))
    Klar til å stekes når det nærmer seg at resten av familien kommer hjem.

    Hadde rett og slett "glemt" hvor kjapt og enkelt denne retten er å lage - er bare spent på reaksjonene i og med at fredag er ferdig pizza dag her i huset...

    Flott blogg - kommer garantert til å hente mer inspirasjon herifra.

    SvarSlett
  24. Har laget denne gratengen i alle år :D Spiste den seinest i går =) namnam

    SvarSlett
  25. Jeg tror ikke jeg greier å holde meg unna fristelsen, i dag blir det pølsegrateng! :D

    SvarSlett
  26. Her satt jeg og tenkte på om jeg skulle lage pølsegrateng og så kom jeg over denne siden igjen. Universet har talt, god middag!! :)

    SvarSlett
  27. Denne prøver jeg i dag :-) Takk!

    SvarSlett
  28. Lagde denne i dag og den var kjempegod:)Kommer definitivt til å lage den igjen:) Fra en Ingvild til en annen:)

    SvarSlett
  29. Hørtes herlig ut! Denne skal testes i løpet av uken :)

    SvarSlett
  30. hanna og marthe6. juni 2011 kl. 15:26

    denne blir servert til middag i dag! spennende! takk for tips :)

    SvarSlett
  31. mmm.. denne var kjempegod.
    Lagde den til middag i dag, og mannen min ble kjempe glad da han kom hjem:-) Det hører med til historien at han er kokkeutdannet.

    SvarSlett
  32. Så koselig at pølsegratengen faller i smak andre plasser enn i heimen her også :)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  33. Takk for fin oppskrift, veldig greit for en svenske som ikke aaaner hvordan man lager pölsegrateng:) Liker det veldig godt, skal lage det til sambo ikveld!

    SvarSlett
  34. Hei, eg er ei jente på 11 år .. Eg elsker å lage mat, alle tror eg bare lager enkle ting, men eg liker litt mer avanserte enn ei tomat suppe for å si deg sånn.. Eg komm over bloggen din når eg skulle lage middag til familien. Ville prøve noe nytt ;) eg elsket pølsegratengen den smakte helt himmelsk.. Dn kommer til å stå ofte på middagsbordet her i huset ;) takk for kjempe godt tips..

    Skal begynne å følge bloggen din..
    Klem fra Malin

    SvarSlett
    Svar
    1. Velkommen hit Malin, så bra at maten falt i smak :) Du er kjempeflink, stå på!

      Klem Ingvild

      Slett
  35. Det der skal jeg lage til Klara :-) Det tror jeg ho vil like! Takk for tipset

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan det slå feil med pølser da Yngvil?
      Håper Klara likte det :)

      Klem Ingvild

      Slett
  36. Skal for første gang prøve meg på pølSegrateng, denne oppskriften frister stort :) takk for flott innlegg!

    SvarSlett
  37. Veldig god :) ungene våre elsket det. prøvde å bytte ut melet og melken med glutenfri mel og laktosefri melk, samt gluten fri makaroni. Smakte kjempe godt. Takk skal du ha.

    Hilsen
    Inger Marie

    SvarSlett
  38. Bruker du krydder? Hvilket? :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg smaker til den hvite sausen med salt, pepper og muskat

      Slett
  39. Det heter "hipp som happ" :P Takk for oppskriften :D

    SvarSlett
  40. Det er veldig godt med en halv løk i hvitsausen, og bacon passer også veldig godt til :)

    SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild