Januar startet fantastisk matmessig her i familien.
Vi feiret nemlig 2*40 år allerede 2 dager inn i året.
Min kjære og hans 30 minutter yngre tvillingbror markerte aldri så lite at årene går.
Dette gjorde de med stor fest, mat og livemusikk.
Maten som ble servert var ganske så kortreist og i rikitg slowfood ånd.
Den tok nemlig litt tid å lage når vi laget til ett helt selskap.
Gjestene fikk servert klippfisk produsert bare noen hundre meter fra barndomshjemmet. Oppskriften til denne fantastiske retten fikk vi av mamman til en veldig god vennine av meg, Marte. Jeg har selvsagt spurt mamma-Helen om jeg kunne få lov å dele denne oppskriften med dere, for den er virkelig verdt å dele.
(Jeg har bare gjort noen bittesmå endringer)
Det er artig med mammaer, for Helen er ikke bare mamma til Marte, en stund da vi var midt i en begynnende pubertet var Helen oppmann på fotballaget vårt, og dermed mamma til oss alle. Jeg husker godt at hun alltid stilte på kamp med noe salt. Det kunne være peanøtter og det kunne være fårepølse, det viktige her var at vi fikk i oss salt og dermed drakk mer vann i pausen.
Jeg tror Helen visste hva både hvitløk og olivenolje var før de fleste rundt her. Ikke bare det, men biene hennes produserte den deiligste honning. Og hagen, hagen er ett kapittel for seg selv, der er det helt fantastisk å gå på oppdagelsesferd i lukter og smaker.
Jeg tror ikke Helen (sammen med mannen Roy) er klar over at hun faktisk er ett lite orakel i matkunst.
Det er hun altså!!
Her kommer oppskriften;
Klippfiskgrateng
til ca.4-6 personer
1 kg ferdig renset klippfisk (utvannes i 48 timer, dette er viktig da den skal stekes og når klippfisk stekes trekker saltsmaken inn i fisken igjen)
1 kg poteter
2 store løk
225 g bacon
1 kinesisk hvitløk
1 pk persille (gjerne bladpersille)
(4 ferske i skiver eller) 1 boks herm.tomater (gjerne plomme el. cherry)
½ pk majones
2 egg
evt. oregano
Slik gjør du:
Kok potetene og stapp de, la den avkjøle litt og bland så i 2 vispede egg.
Hell litt olje i bunnen av en ildfast form
Ha i tomatene
Stek løken gyllen og ha den oppå tomatene
Stek bacon skåret i småbiter og ha den oppå løken
Hakk persillen og dryss over
Smør majones som en tynn "hinne" oppå persillen. (Vi brukte vanlig posemajones og sprutet den utover i tynne strimler.
Stek fisken i en blanding av olje,smør og hvitløk, mest smør og hvitløk.
Fisken haes oppå persillen og majonesen.
Ha så over potetmosen som ett lokk på den ildfaste formen.
evt et lite dryss av oregano over
Stekes på 200 grader på nederste/ nestnederste rille i 30 -60min, til du ser at det bobler litt væske på kantene.
Serveres med en enkel grønnsalat og focaccia til.
E tror at ho blei litt overaska
SvarSlettDa håper jeg at hun ble positivt overrasket ;)
SvarSlettTakk for tips til nydelig søndagsmiddag. Jeg søkte en del på nettet etter klippfisk-oppskrifter og landet på denne. Det var litt arbeid, men det var absolutt verdt det. Dette er faktisk noe av det beste vi har smakt. Mye bedre enn bacalao. Anbefales på det varmeste.
SvarSlettSå flott at det falt i smak :)
SvarSlettKlippfisk er undervurdert og skulle blitt brukt mye mer. Retten tar litt tid, men som du sier den er verdt å vente på!
Klem Ingvild