fredag 5. februar 2010

Sushi night :)

Det er ingen hemmelighet at noe av det beste jeg får er sushi, da aller helst i form av laks, tunfisk og kamskjell. Med en fryser full av fersk frossenfisk, skulle man tro at det å lage sushi selv var noe vi gjorde ofte, men slik er det altså ikke;)

Vi har laget det selv ved ett par anledninger og det har smakt fortreffelig!!
Faktisk har det gått så bra at undertegnede har forspist seg så kraftig at hun ikke har hatt lyst på sushi på hvertfall en uke etterpå!! Da snakker vi om meg, meg som nok kunne tenkt seg sushi til lunsj daglig om muligheten var tilstede...

Visste du at for å bli en ekte sushikokk krever det 8 års opplæring?
Dit kommer vi aldri, men det er noe i at øving gjør mester, og nå begynner mannen min virkelig å få til dette med rullingen.

Der er noen grunnregler som er greie å forholde seg til når man skal lage sushi selv og de finner du her hos matportalen

Det finnes tre hovedtyper sushi.
Sashimi som er rå fisk eller skalldyr.
Nigiri som er fisk eller skalldyr lagt på en liten ball av rullet ris. også
Maki som er ruller med fisk/skalldyr rullet inn i tang og ris :) 
Tilbehøret er ofte soyasaus, syltet ingefær og wasabi
Vi laget alle sortene denne gangen og hadde handlet inn kamskjell og salmalaks. 

Oppskriftene er ikke veldig nøyaktige, men det er ofte sånn at for å lage sushi må man handle inn det meste og da har man det en stund eller bruker opp alt.
Vi brukte til 4 voksne personer 400 gr. salmalaks, 8 kamskjell, 500 gr. ris og ellers handlet vi inn en av hver;)

Sushi night

Du trenger;
sushi ris
sukker
salt
riseddik
fisk/ skalldyr
crabstick
agurk
avacado
vårløk
sesamfrø
wasabi
soyasaus
syltet ingefær
tang

kjekt å ha;
bambusmatte
plastfolie

Slik gjør du,
Ris:
Kok sushiris etter anvisning eller som dette her, dette er den metoden vi har vært heldig med;
Hell risen i en bolle og skyll den i vann. Rør rundt med hånden i et par minutter. Bytt vann tre-fire ganger. Vannet skal være helt klart når du er ferdig med å skylle. Hvis du har tid bør du la risen stå i vann i en time før du koker den.


Kok opp vann i en panne med lokk. Ha i risen og la den koke på sterk varme i 2 minutter, middels varme i 5 minutter og på lav varme i 15 minutter - hele tiden med lokket på. Legg et kjøkkenhåndkle under lokket. Det trekker til seg fuktighet.

Ha risen i en stor bolle. Fjern eventuell ris som har brent seg. Rør forsiktig i risen med en tresleiv til den er avkjølt. Hell eddikblandingen over risen, dråpe for dråpe slik at den blir jevnt fordelt. Risen skal nå være blank og fin. Ikke bløt, men definitivt klissete.


Mens risen koker;
(Til 500 gr. ris trenger du følgende: 1 1/2 ss riseddik, 1 ss sukker, 1 ss salt )

ha eddik, salt og sukker  i en liten gryte og varm opp til sukkeret er oppløst. Sett eddikblandingen til kjøling. Sett på viften når dette kokser, det lukter sterkt og stramt.

Fisk/skalldyr:
Kjøp filet som du fryser i minst 24 timer og tiner, da unngår du ulumskheter du ikke vil ha. (les forøvrig mer om dette i linken jeg viser til lengre oppe fra mattilsynet)
I flere fiskebutikker får du kjøpe ferdig stykker filet som er klar til bruk, vi handlet hos vår lokale fiskehandler i Ålesund, Fiskerberg
Fisken skal skjæres i tynne skiver.

Slik lager du sushi;
Maki
Plasser bambusmatten på bordet og legg et blad tang med blank side ned på matten.
Risen kleber godt så ha en bolle med vann ved siden av deg som du bruker til å bløte hendene dine med.
Plasser 2-3 spiseskjeer avkjølt sushiris på midten av tangen, og fordel utover. La det være igjen ca 1,5 cm på toppen uten ris.
Legg på rad med fyll - grønnsaker, fisk, evt en tynn stripe wasabipaste. (NB! sterkt)
Bruk bambusmatten til å rulle risen og tangen tett sammen. Fukt enden uten ris for å feste tangen.
Del rullen i skiver på ca 1-2 cm.
Sett de ferdige rullene kaldt til de skal serveres

Forslag til fyll:
Salma laks
laks og vårløk
laks, avocado og agurk
crabsticks, avocado og agurk

Nori
Lag små baller av ris i håndflaten din ved å klemme godt sammen til en passelig munnfull og plasser så en skive fisk på.

Annet tilbehør
Server det hele med syltet ingefær, wasabi og soyasaus
Denne gangen serverte vi også soyasaus som vi kokte opp sammen med chili, hvitløk og ingefær
her er oppskriften;

1 flaske Kikkoman soyasaus
2 ss finhakket ingefær
1 hakket rød chili (ta ut frøene)
3 hakkede hvitløksfedd
1-2 lime (saften)

Saus:
Kok opp soyasausen, ha i hakket ingefær, kvitløk og chili. La det hele koke i ca 10 minutt. Avkjøl. Sil av sausen og kast det som er igjen av chili, hvitløk og ingefær. Press i safta av 1-2 pressede lime (smak til).



19 kommentarer:

  1. Det er eigentleg ikkje nødvendig med den dyre riseddiken. Mi lokale sushisjappe brukar Iduns 7% mateddik, og dei har den beste sushien i byen! Syns eg. ;-) Dine vart kjempefine!

    SvarSlett
  2. Så flott at ein kan bruke vanleg eddik!! Alltid kjekt med råvarer ein kan få tak i på den lokale butikken og ikkje må på spesialbutikk for å handle.

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  3. hei hei. Godt med litt sushi inspirasjon ! Til og med her lengst inni ein dal er det sushikos med jamne mellomrom. Fin blogg du har!
    Kjellrun

    SvarSlett
  4. Så kjekt at du stikk innom Kjellrun :) Håpe alt er vel inni dalen din, korleis går det med gamle hotellet?

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  5. hei:)

    så kjekt med oppskrift for ein nybegynner som meg:)
    Dette var midt i blinken, da eg seinest i dag sa at sushi er noe eg kunne tenkt meg å lære meir om!

    hilsen Bea (venninne av elisabeth tveite:)

    SvarSlett
  6. Tusen takk for koseleg tilbakemelding:)
    Vi er også nybegynner i heimmelaga sushi verden, men det kjem seg fort med litt øving er erfaringa vår :)

    Dei har mange gode tips på www.godfisk.no også.

    Hels Elisabeth ;)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  7. Nam , får liksom aldri nok av sushi.
    Vi lager en del sushi her i huset også, -forspiser meg nesten hver gang. (at en aldri lærer..hihi)

    Vi har også laget en suhi dessert en gang, tror jeg må finne frem den oppskriften igjen for det var veldig godt. Laget da en slags vaniljeris og laget sushi ala nigiri, biter med ris med frisk frukt som kiwi, jordbærskiver, melon etc.. mektig men godt. Og ikke minst et vakkert syn for øye.

    Ha en strålende uke.

    SvarSlett
  8. Dette så helt fantastisk godt ut, jeg gleder meg til å prøve!

    SvarSlett
  9. namnamnam!! Sushi er best! Spisyt det 2 ganger sist uke nå! hehe Og det er ikke så vanskelig å lage selv nei! Ser skikkelig gode ut de du lagde!! :)

    klem salatbolla

    SvarSlett
  10. Ser utrolig godt ut... synd jeg ikke er så glad i fisk hehe;)
    Flott blogg med mye gode oppskrifter ja! Desse vil jeg nok prøve litt ja hihi:)
    Legger igjen en utfordring/award til deg på min blogg...
    ha en super kveld videre:)

    SvarSlett
  11. Denne skal jeg notere meg:) Jeg er med i en mat og vinklubb, et av våre mål er å prøve nye ting, dette skal jeg foreslå! Heidi (http://middaghosdolbakken.blogspot.com)

    SvarSlett
  12. Så hyggelig at du ville følge bloggen min:) Det setter jeg pris på:) Heidi

    SvarSlett
  13. Flott oppskrift! Prøvde å lage sushi ved å følge din fremgangsmåte i dag, og den falt i smak hos små og store i familien. :D

    SvarSlett
  14. Som sushikokk er det moro å se at du får så bra resultat der hjemme. Oppskriften har du fått helt riktig.

    SvarSlett
  15. Taku.no;
    Denne kommentaren tar jeg virkelig til meg :)
    Tusen takk!

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  16. Jeg har tenkt å prøve meg litt på sushi jeg og, da skal jeg gjøre slik du skriver her.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jeg sikker på blir kjempesuksess Are-Harald :) Lykke til!!

      Klem Ingvild

      Slett
  17. Likte hva jeg leste og må snarest til butikken å kjøpe litt fisk. Kan anbefalle uer til sushi men har aldrig hørt om andre enn meg som har brukt den til det. Undrer meg og over at ikke andre bruker dill eller tynne skiver med lime i sushien

    SvarSlett
    Svar
    1. Lykke til med sushilagingen :)

      Uer tror jeg faktisk ikke jeg har smakt, men jeg skal gi beskjed til mannen om å ta med hjem fra sjøen så vi får prøvd det!
      Dill og lime er heller ikke utprøvd, takker for spennende tips:)

      Klem Ingvild

      Slett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild