tirsdag 3. august 2010

Hvitvinsdampede blåskjell

Dette er sommermat for meg. Så enkelt og så veldig, veldig godt!
Vi spiser det egentlig altfor sjeldent. Idag skal vi bare servere dette som en liten snack til kvelden med litt hvitvin til.
Kanskje er det noen feriegjester som vil smake også? Vi får se om det blir mest på meg eller om jeg må dele mer en jeg selv har planlagt;)
Blåskjell er en fantastisk råvare og ikke er den spesielt dyr heller, absolutt verdt å prøve!
Vi skal likevel huske på at blåskjell er ferskvare, og dette er gode råd å huske på når en skal tilberede blåskjell;


Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lange de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det mange døde skjell, så kan det tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.
(hentet fra: Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning)


Hvitvinsdampede blåskjell


Du trenger;
1 kg blåskjell (passer til 2-4 personer)
3 sjalottløk
1 kinesisk hvitløk
(1 rød chili uten frø)
2,5 dl hvitvin
2-3 ss smør
1 neve bladpersille

Slik gjør du;
Skrubb skjellene godt.
Fjern skjegget.
Fres hakket sjalottløk, hvitløk og chili i smør til det er blankt.
Hell på hvitvin.
Legg blåskjellene i.
Kast de som ikke lukker seg.
Legg på lokk og damp over sterk varme til de har åpnet seg(kan ta fra 2-5 minutt).
Strø over hakket bladpersille
Fjern eventuelt lukkede skjell.
Server med litt baguett om du vil.


2 kommentarer:

  1. Hei Ingvild! Dette så godt ut!! Det blir blåskjell til uka ;-)

    SvarSlett
  2. Dette skal prøves i kveld! Gleder meg!.:-)

    SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild