søndag 22. april 2012

Granola


Granola sier du, hva er det?
Det er rett og slett Müsli som er stekt i ovnen.
Her tar du utgangspunkt i det du har i huset av frø, nøtter, tørket frukt og korn, tilsetter noe væske og setter det på forholdsvis svak varme i ovnen.
Etter en stund har du deilig frokostblanding, snacks og dessert -alt i ett !
Jeg tar alltid utgangspunkt i 250 gr. havregryn og tilsetter ellers 250 gr korn og nøtter av det jeg har og vet at ungene liker.
Her går det ned på høykant.

Granola

Dagens granola bestod av følgende

Det tørre:
250 gr havregryn
50 gr solsikkekjerner
100 gr mandler (grovhakk)
50 gr linfrø
30 gr kruskakli
20 gr sesamfrø
25 gr brunt sukker
1/2 ts salt
100 gr rosiner -tilsettes etter steking

Det våte:
1 dl eplejuice
3 ss honning (jeg brukte flytende akasiehonning)
2 ss rapsolje

Slik gjør du:
Sett ovnen på 140 gr, vanlig under- og overvarme.
Grovhakk mandlene, bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.

Bland de våte ingrediensene, varm den litt opp om de ikke blander seg.

Bland så inn det våte i det tørre og rør det godt sammen, hell det over i en papirkledd langpanne.

Sett i ovnen i ca 45 min. rør litt i det innimellom.
Bland i rosiner og la det avkjøle i langpannen.

Når det er kaldt har du det over i en luftett beholder.


Server med frisk frukt, youghurt eller melk til.


 

25 kommentarer:

  1. Nam! Nå ble jeg inspirert :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra Cecilie, jeg tok med krukka på jobb idag og nå er jeg tom. Så da vet jeg hva jeg skal gjøre på ikveld :)

      Klem Ingvild

      Slett
  2. Dette må vel være ganske sunt? Hvor lenge holder det seg..?

    SvarSlett
    Svar
    1. Rimelig sunt og alt med måte :)

      Det holder seg fint i en uke på benken, og setter du den i kjøleskap skal det ikke være noe problem å oppbevare den opp mot en måned.

      Klem Ingvild

      Slett
    2. Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Særlig i stivelsesrike produkter som f eks potet- OG KORNbaserte matvarer vil det dannes akrylamid.

      Slett
    3. Joda UZU, du har rett, men jeg tror nok man skal spise betydelig mengder av denne Granolaen før det er helseskadelig.

      Jeg tror at så lenge man spiser det meste med måte så er man trygg. Om ikke bør man vurdere en rawfood diett.

      Klem Ingvild

      Slett
  3. Takk for det Magne:)

    Det heter altså Granola og ikke Garnola;)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  4. dette ser kjempegodt ut! men et lite spørsmål; bruker man slike lettkokte havregryn eller de vanlige (uten å gjøre noe med de først?) eller er det det samme hvilke man bruker?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, det er kjempegodt:) Jeg bruker de lettkokte, men jeg vil tro andre går like fint å bruke.

      Klem Ingvild

      Slett
  5. Så gøy, leste vg på nett og så dette innlegget og tenkte dette bilde så kjent ut:) ja så var det det jeg trodde deg:)
    Klem
    Liza

    SvarSlett
  6. Det var meg Liza :)
    Så gøy at du kjente meg igjen på bildet :)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  7. Svar
    1. Takk for det :) Den var veldig god også :)

      Klem Ingvild

      Slett
  8. For en fin matblogg du har! Granola'n står i ovnen nå :) Gleder meg til den er kald og klar til spising!
    Ha en flott dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, håper Granolan smakte til forventningene :)

      Klem Ingvild

      Slett
  9. Jeg hadde lest om granolaen din tidligere:)

    SvarSlett
  10. ""Det er godt, og om du ikke vil lage selv så får du kjøpt bokser med Granola på " Kaffebrenneriet".

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har jeg hørt rykter om, men de fleste bor ikke i nærheten av en Kaffebrenneriet filial;)(desverre, for kaffin der er veldig god)

      Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at denne er både billigere og kanskje også sunnere enn den de selger? :)

      Klem Ingvild

      Slett
  11. Oops, skrivefeil ja. Rettet nå (dog litt sent).

    SvarSlett
  12. Fort gjort i en stresset hverdag ;)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  13. Tusen takk for inspirasjon til super kornblanding:0)Leste denne i går kveld og nå er den i ovnen og det gamle sytleglasset til mormor tatt frem fra boden. Gleder meg til god hjemmelaget kronblanding som skal fryde kjøkkenbenken:-) :-)

    SvarSlett
  14. Sundt, godt og fristende, men hvorfor tilsetter du sukker og honning. Det er jo evig nok med rosiner som søtningsmiddel.

    SvarSlett
    Svar
    1. Man trenger jo ikke tilsette noe, men jeg synes den trenger det som bindingsmiddel og får en mer crunchy smak når man har litt honning og sukker i.

      Klem Ingvild

      Slett
  15. Ser godt ut, men går det ann å lage det uten mandler, kruskakli og sesamfrø tro?

    Nøttter istedet for mandler?
    Hirse istedet for sesamfrø?
    Men hva kan erstatte kruskali?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er klart det gjør:)
      Bruk nøtter for mandler, istedenfor sesamfrø og kruskakli bytter du ut med noe annet du liker eller tar mer av noe av det andre. Ikke noe problem :)Siste batchen jeg laget er med gresskarkjerner og hasselnøtter, da tok jeg bare litt mindre av noe annet. Det er det som er så greit med slike blandinger, du blander deg frem til din egen favoritt!!

      Klem Ingvild

      Slett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild