Granola sier du, hva er det?
Det er rett og slett Müsli som er stekt i ovnen.
Her tar du utgangspunkt i det du har i huset av frø, nøtter, tørket frukt og korn, tilsetter noe væske og setter det på forholdsvis svak varme i ovnen.
Etter en stund har du deilig frokostblanding, snacks og dessert -alt i ett !
Jeg tar alltid utgangspunkt i 250 gr. havregryn og tilsetter ellers 250 gr korn og nøtter av det jeg har og vet at ungene liker.
Her går det ned på høykant.
Granola
Dagens granola bestod av følgende
Det tørre:
250 gr havregryn
50 gr solsikkekjerner
100 gr mandler (grovhakk)
50 gr linfrø
30 gr kruskakli
20 gr sesamfrø
25 gr brunt sukker
1/2 ts salt
100 gr rosiner -tilsettes etter steking
Det våte:
1 dl eplejuice
3 ss honning (jeg brukte flytende akasiehonning)
2 ss rapsolje
Slik gjør du:
Sett ovnen på 140 gr, vanlig under- og overvarme.
Grovhakk mandlene, bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.
Bland de våte ingrediensene, varm den litt opp om de ikke blander seg.
Bland så inn det våte i det tørre og rør det godt sammen, hell det over i en papirkledd langpanne.
Sett i ovnen i ca 45 min. rør litt i det innimellom.
Bland i rosiner og la det avkjøle i langpannen.
Når det er kaldt har du det over i en luftett beholder.
Server med frisk frukt, youghurt eller melk til.
Nam! Nå ble jeg inspirert :)
SvarSlettSå bra Cecilie, jeg tok med krukka på jobb idag og nå er jeg tom. Så da vet jeg hva jeg skal gjøre på ikveld :)
SlettKlem Ingvild
Dette må vel være ganske sunt? Hvor lenge holder det seg..?
SvarSlettRimelig sunt og alt med måte :)
SlettDet holder seg fint i en uke på benken, og setter du den i kjøleskap skal det ikke være noe problem å oppbevare den opp mot en måned.
Klem Ingvild
Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Særlig i stivelsesrike produkter som f eks potet- OG KORNbaserte matvarer vil det dannes akrylamid.
SlettJoda UZU, du har rett, men jeg tror nok man skal spise betydelig mengder av denne Granolaen før det er helseskadelig.
SlettJeg tror at så lenge man spiser det meste med måte så er man trygg. Om ikke bør man vurdere en rawfood diett.
Klem Ingvild
Takk for det Magne:)
SvarSlettDet heter altså Granola og ikke Garnola;)
Klem Ingvild
dette ser kjempegodt ut! men et lite spørsmål; bruker man slike lettkokte havregryn eller de vanlige (uten å gjøre noe med de først?) eller er det det samme hvilke man bruker?
SvarSlettTakk, det er kjempegodt:) Jeg bruker de lettkokte, men jeg vil tro andre går like fint å bruke.
SlettKlem Ingvild
Så gøy, leste vg på nett og så dette innlegget og tenkte dette bilde så kjent ut:) ja så var det det jeg trodde deg:)
SvarSlettKlem
Liza
Det var meg Liza :)
SvarSlettSå gøy at du kjente meg igjen på bildet :)
Klem Ingvild
Den så jo bare nydelig ut :)
SvarSlettTakk for det :) Den var veldig god også :)
SlettKlem Ingvild
For en fin matblogg du har! Granola'n står i ovnen nå :) Gleder meg til den er kald og klar til spising!
SvarSlettHa en flott dag!
Tusen takk, håper Granolan smakte til forventningene :)
SlettKlem Ingvild
Jeg hadde lest om granolaen din tidligere:)
SvarSlett""Det er godt, og om du ikke vil lage selv så får du kjøpt bokser med Granola på " Kaffebrenneriet".
SvarSlettDet har jeg hørt rykter om, men de fleste bor ikke i nærheten av en Kaffebrenneriet filial;)(desverre, for kaffin der er veldig god)
SlettJeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at denne er både billigere og kanskje også sunnere enn den de selger? :)
Klem Ingvild
Oops, skrivefeil ja. Rettet nå (dog litt sent).
SvarSlettFort gjort i en stresset hverdag ;)
SvarSlettKlem Ingvild
Tusen takk for inspirasjon til super kornblanding:0)Leste denne i går kveld og nå er den i ovnen og det gamle sytleglasset til mormor tatt frem fra boden. Gleder meg til god hjemmelaget kronblanding som skal fryde kjøkkenbenken:-) :-)
SvarSlettSundt, godt og fristende, men hvorfor tilsetter du sukker og honning. Det er jo evig nok med rosiner som søtningsmiddel.
SvarSlettMan trenger jo ikke tilsette noe, men jeg synes den trenger det som bindingsmiddel og får en mer crunchy smak når man har litt honning og sukker i.
SlettKlem Ingvild
Ser godt ut, men går det ann å lage det uten mandler, kruskakli og sesamfrø tro?
SvarSlettNøttter istedet for mandler?
Hirse istedet for sesamfrø?
Men hva kan erstatte kruskali?
Det er klart det gjør:)
SlettBruk nøtter for mandler, istedenfor sesamfrø og kruskakli bytter du ut med noe annet du liker eller tar mer av noe av det andre. Ikke noe problem :)Siste batchen jeg laget er med gresskarkjerner og hasselnøtter, da tok jeg bare litt mindre av noe annet. Det er det som er så greit med slike blandinger, du blander deg frem til din egen favoritt!!
Klem Ingvild