fredag 1. mars 2013

12 retter med klippfisk på en kveld!!

Er det mulig da?
Svaret er at det er mulig!
 
Du blir mett, overveldet, inspirert og ikke minst overrasket!!
Jeg fikk være med 3 glade kokker på klippfisk eventyr. Jeg fikk til og med assistere de (litt)!
Ja, jeg ble faktisk presentert som en av de.
Stas, veldig STAS!!
De tre musketerer og meg :)
(Bildet lånt fra Dybvik sine facebook sider)
 
Jeg fikk være med på forberedelser både fredag og lørdag. Og fikk være en av gjengen gjennom serveringen hele kvelden. 
Dere som tror at tempraturen kan bli høy når serveringen står på har rett, det haglet med kommentarer og latter!!
Fantastisk moro skal jeg si dere!!
Glade kokker, klare til dyst!
Gunnar Nagell Dahl, matattache i Hordaland og Nils-Henning Nesje fra Nesje -mat med hjerte

Egentlig var jeg hentet inn for å få noen av oppskriftene ned på papiret, men vi snakker om ekte kokker som lager mat her... De bruker ikke vekt og mål! De bruker en skvett, en dæsj, håndfuller, dryss over litt og litt til!! De har det i hendene på en måte.
Som matblogger så er ikke dette bare-bare, oppskriftene til en matblogger skal være så grundig og gjennomarbeidet at mine lesere skal kunne skrive ut oppskriftene jeg legger ut og lage det som står på papiret. Når dere er trygg på oppskriften, det er da dere blir til hobbykokker og smaker til med dryss, håndfuller, skvetter og dæsjer.

Derfor kjære lesere og som også kanskje var gjester på denne middagen.
Oppskriftene kommer utover våren, jeg må bare få laget oppskriftene og ikke minst minimert de fra 50 posjoner til 4 :)
 
 Klippfisk til forrett, hovedrett og dessert           
- 12 retter
 
Jada,jada. Jeg vet dere lurer på hva vi serverte og dere skal få vite det.
Denne middagen hadde fokus på klippfisk, spesialitetsmerkede og økologiske matvarer.
 
 
Vi startet det hele med klippfisk påppkorn, det ble servert i en liten papirpose som snacks sammen med en fantastisk kald tomatsuppe smaksatt med tang.

Mens gjestene koste seg med snackset sitt fikk de høre om klippfiskens historie og hvordan Dybvik har fått spesialitetsmerket på sin Gran Reserva klippfisk.

Deilig klippfisksuppe kokt på klippfiskbein og jevnet naturlig med mandelpoteter fra Oppdal, ble servert i litt store robuste kopper. Litt uformelt skulle det være.

Neste rett ble servert på ristet, hjemmebakt brød ala Ingvild.
Brandade er franskmennenes svar på spanjolenes bacalao.
Gjerne servert i en ovnsform med en deilig salat og en god dressing til.
Klippfisken som blir brukt i en brandade er ofte trukket i melk og urter.
 
Vi serverte denne på brød bakt med skjåk mel, med en deilig persille/agurk olje til og ristet spekenakke fra Aron mat til topping.

Nå hørte vi fra kjøkkenet at stemningen i salen var begynt å bli høy allerede. Det var latter og prating i god blanding, og skrytet var begynt å nå kjøkkenet, og da er det klart av skuldrene blir senket ett lite hakk.

Men standaren på maten ble IKKE senket! Vi var ikke engang halvveis så her var det bare å kjøre på!!
Kokk Ole Christian Skogen i dyp konsentrasjon.

Fersk torskeloins fra Sande sjømat krydret med revet Dybvik Gran Reserva, brekkbønner frest i Rørossmør og krabbesausen de fleste helst vil slikke restene av tallerkenen, så god er den! (og min versjon av den krabbesausen finner du i denne oppskriften her)

Foran neste rett var det på tide å presentere vinen som skulle serveres til og det var det like greit av produsenten selv gjorde. Når de likevel var tilstede og akkurat er hjemflyttet etter mange år i Spania var det jo stas å få historien til vinen fra de selv!
Alma de Almorqui, vinen som ble presentert av vinbondene selv, Ellen Beate Wollen og hennes mann, finnes i bestillingsutvalget til vinmonopolet.
Bor du på Stranda trenger du ikke bestille, de har den selvsagt inne som standard!

Druene er håndplukkede og vinen blir først lagret i 500 år gamle steinkar før de blir lagret 5 måneder på gamle fat. Jeg anbefaler en tur innom hjemmesiden deres for å finne ut mer om denne vinen og gården deres i Spania!!

Til denne vinen hadde kokkene grillet Dybviks Gran Reserva ( Spesialitetsmerket fra Matmerk ). Den ble servert med margsaus redusert med Alma vin og rotgrønt kokt i eplemosten Frisk og Frodig fra Epleblomsten i Telemark.
 

Nesten halvveis og gjestene fikk servert lettrøkt klippfisk servert med grønnsaks millefeuille, Haukeli chevre og chili/paprikaolje.
 

Jeg hengte meg selvsagt opp i denne grønnsaks millefeuillen som er grønnsaker skåret i tynne skiver, grillet i olje salt og pepper og lagt lag på lag i en form eller rullet som sushi.
 
Smaker like lekkert som det ser ut!

NÅ, var det dags for en liten, men frisk hvilerett. Den bestod av iskald bringebærSHOT ( bringebær fra Melchiorgarden i Norddal ) og tjukkmelk fra Røros.
 

Med en liten pause kommer også underholdende pauseinnslag.
Diplomet for årets klippfisk ambassadør skulle utdeles, heldigvis var mottakeren blant gjestene. Ingen ringere enn Matmerks egen Frode Kristensen har fått utmerkelsen årets klippfisk ambassadør 2013. Høytidlig overrekelse ble det med seremonimester Gunnar Nagell Dahl og velvalgte ord fra Jakob Dybvik.

Jakob Dybvik og Frode Kristensen

Når klippfisk ambassadøren selv hadde fått roet seg var det på tide med neste rett, og heldigvis for kokkene kunne denne retten ikke passet bedre inn akkurat nå. Dette er en av livrettene til klippfisk ambassadøren, nemlig Olinhos (bedre kjent som Bolinhos). Denne retten fikk sitt navn etter sitt opphav, den eminente kokken Ole!
Olinhosen ble servert med en fantastisk gulrotpure fra gulerøtter plukket "heime me vatna", chili/hvitløks krem og inni selveste olinhosen var der en deilig smak av Chilipølse fra Jens Eide i Lillesand.

 
Det nærmer seg faretruende slutten på kvelden, vi måtte bare få servert de siste rettene også!
Vikingpizza består av flatbrød fra Røros, bakt klippfisk, rød og gul tomat, rødløk og en frisk rømmedressing laget av økologisk rømme fra Røros.
 
På tallerkenen er det også Sitron og dillgravet Dybvik Loins Extra
 

Da var desserten nær og for en avslutning på klippfiskeventyret det skulle bli!!!!

Til dessert ble det servert sjokolademousse smaksatt med porterøl, klippfiskkrokan og en shot med tjukkmjølk frå Røros.
Dette ble servert på en klippfiskspore (som altså er halen til fisken)
 
Klippfiskkrokan er faktisk så godt at da vi laget det fredagskvelden var vi redd vi måtte lage nytt på lørdagen. Merkelig nok forsvant det mer og mer for hver time vi jobbet den kvelden...

Men vi kunne ikke slutte så brått på en sådan kveld og serverte derfor deilig oster fra bl.a. Tingvollost og Hitra gårdsmat med deilig tilbehør fra Den glade ku.
 
Etter mange timer til bords (ca.7 timer);
Var vi alle enige om at det hadde vært litt av en kveld og ordet godt klippfiskmarinert satser vi på skal bli kåret til "nyordet 2013" 
 
Kjære gjester, kokker, servitører og produsenter;
Tusen takk for en fantastisk kveld!!
Tusen takk for at dere produserer så fantastiske råvarer, for at kokkene er så utrolig kreative og servitører for at de syr slike arrangement sammen så de går uten noen som helst problemer.
Ikke minst,
Tusen takk til alle gjestene som tok utfordringen med å spise alle de deilige rettene!
 
Vi sees neste år,
kanskje det blir enda flere retter?
Hvem vet :D



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild