søndag 21. september 2014

Lammeskank i porterøl med rotmos

 



 
Det viktigste denne helgen var kanskje at vi stakk innom slakteren og hentet med oss noen lammeskanker hjem for lørdagskos. Akkurat som vi gjorde for et par helger siden. Det er så deilig med mat som gjør seg selv!! Og kokt i øl får du gratis saus på kjøpet. Siden jeg ikke liker å drikke øl, er det alltid like spennende om jeg da liker maten når en av ingrediensene er nettopp øl.
Svaret er JA, alltid!!
Nå er det lammesesong folkens, og vi er verdenskjent for det fantastiske lammekjøttet vårt.
Ta for dere av høstens fantastiske råvarer.

Vi har gjort det i helgen. Selv minstegullet vårt på 7(snart 8) som flere ganger har proklamert at kjøtt er så søte dyr at det kan vi ikke spise. Selv han, har skiftet mening etter denne middagen. Flaks at vi kjøpte en lammeskank ekstra faktisk!
 
Lammeskank i porterøl med rotmos
 
Du trenger:
1 lammeskank pr pers (og er dere mange så kan det være greit å regne med ett par ekstra skanker)
mel, salt og pepper (til å rulle skankene i før brasering)
timian (2-3 kvister)
laubærblad (2-3 stykker)
1 dl mørkt øl pr pers
1 dl kraft (jeg brukte oksekraft) pr. pers
1/2 løk pr pers
1 bunt stangselleri
3-4 gulrøtter
1-2 purre
4-5 fedd hvitløk
1-2 ss hele pepperkorn
smør
salt
 
Til Rotmos trenger du;
Poteter
Gulrot
Kålrot
Sellerirot
Smør
Fløte
salt og pepper
 
Slik gjør du:
Skru stekeovnen på 180 gr
Bland mel, salt og pepper i ett fat og rull skankene godt i blandingen. (om du ikke tåler gluten, gnir du bare skankene godt inn med salt og pepper)
 
Brun smør i en gryte og la det bli brunt før du legger skankene i og lar de brune seg på alle sider.
 
Ta så skankene ut av gryta igjen.
Ha i grovt snittet løk, hvitløk, gulrot, purre, de hele pepperkornene og stangselleri i gryta og la de få surre rundt i noen minutter.
 
Hell så på kraft og øl.
Mørkt øl sier ekspertene er godt, jeg brukte et porterøl fra en lite norsk bryggeri.
 
 
Nå er det på tide å å ha skankene oppi gryta igjen legg de med kjøttet ned og benet opp. Sett på lokket og ha hele gryta i ovnen.
 La gryta stå og kose seg ca. 2,5 timer. Kjøttet skal sitte løst på benet, men ikke falle helt av når det er ferdig. Smak til kraften om den skulle trenge noe salt til slutt.
 
Mens gryta står i ovnen og koser seg skreller du poteter, sellerirot, kålrot og gulrot. Kutter grønnsakene i terninger og koker de godt møre.
Når de er ferdigkokt siler du av vannet og stapper de godt sammen med smør og en god skvett fløte. Smak til med salt og pepper.
 
Server med ølkraften som saus.
NYT



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild