søndag 28. mars 2010

Bacalao -festmat når som helst

Historien om hvordan bacalao ble til er mange. Jeg har hørt at det engang gikk ned ett handelsskip med spanjoler utenfor kysten her og når de fant kjærligheten her på sunnmøre og ble værende, ble mattradisjoner slått sammen og slik oppstod bacalaoen. Vet ikke helt om jeg tror på akkurat denne historien, men ved å ta ett søk på bacalao på nettet kan man nok finne flere sagn om akkurat dette;)

Her er en oppskrift fra en wikibok jeg fant når jeg søkte på bacalao. Den skal være fra Trondhjem i 1889!!

Klipfisk hugges i smaa stykker, udvandes 24 timer med lidt soda i vandet. Fisken skjæres fri for sind og ben, lægges lagvis ned i en kjedel, først et lag fisk, saa et lag raa potetskiver, saa et lag hvid skallet løg, thomatpuré og fin madolie, den fineste, der findes i handelen, og saaledes lagvis til kjedelen er fyldt, samt lidt vand eller kjødkraft.
Til en kjedel paa 3 liter bruges 1 flaske thomatpuré, 1 flaske madolie, 6 store løg. Den maa koge 1 time ved langsom varme og serveres i kjedelen, der ombindes med en serviet. Om ønskes kan fisken overheldes sherry, naar den serveres. Skulde man ikke synes om olie kan man bruge afklaret smør.
Sunnmøre er kjent for klippfisken sin, og bare på den lille øya jeg bor er det hele to bedrifter som foredler klippfisk.

Klippfisk er virkelig slowfood, eller slowfish om du vil. Den skal vannes ut før den kan brukes og dermed gjelder det å planlegge måltidet godt. Vi handler gjerne inn flere kilo vanner ut og fryser den ferdig utvannet, så er det ikke like mye planlegging hvis vi får lyst på ett måltid klippfisk. Nå har det også kommet ferdig utvannet klippfisk i butikkene, så om du ikke har fryser og plutselig får lyst på ett festmåltid med klippfisk er ikke alt håp ute altså;)

En ting er sikkert, bacalao er festmat når som helst
Til hverdag og fest

Vel nok snakk, her er min (og mannens) deilige bacalao oppskrift !!



BACALAO



(til 6-8 personer)
Du trenger;

ca. 1,5 kg. Klippfisk
vann
25-30 poteter (2 kilos sekk er helt passe)
4 store løk
5 stk. cayannepepper (spansk pepper)
2 bokser hermetiske tomater
2 bokser pimientos (hermetiserte paprika)
2 ss. Tomatpurè
4 dl olivenolje (ekstra virgin)
3-4 fedd hvitløk
ca 7 dl. vann



Vann fisken ut i et døgn, skift vann 2-3 ganger i løpet av det døgnet.

Skjær fisken i mindre stykker og trekk den i ca 10 min., la den avkjøle noe før du renser den for skinn og bein (om du kan klippfisk river du av skinnet først, men det kan være vanskelig og tidkrevende)
Skjær potetene og løken i tynne skiver.

Brenn av oljen (den er ferdig når det breser hvis du har en tresleiv nedi oljen)

når den er ferdig har du nedi hvitløken å lar den brese av seg for så å ta den ut av igjen.

Ha i ingrediensene lagvis (begynn med løk, poteter, fisk, så hermetiske tomater, pimientos)






Tilslutt hell over vannet (jeg blander tomatpureen i vannet).

Drei i kjelen med jevne mellomrom så det ikke brenner seg.
NB: skal ikke røres i da blir den fort grøtete!

Server herligheten med focaccia og ett lite dryss av grønne oliven
Velbekomme :)


3 kommentarer:

  1. Ser deiligt ut och tack för faktan :-)

    SvarSlett
  2. Hei, ta en titt innom bloggen min så finner du en liten overraskelse. :-)

    SvarSlett
  3. Kun prøvd bacalao en gang; på julebordet til karateklubben! Ble positivt overrasket^^, Men tror du kjæresten vil prøve? Neeeeida...:P

    SvarSlett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild