Da er flatbrødet bakt og nesten fortært allerede.
Har du en takke, en rutet kjevle og en bakstepinne? Ja da er du klar ! Hvis du ikke har, lån med noen som har!
Jeg er helt sikker på at du kan spørre en bestemor nær deg, og du vil se en tåre i øyekroken på henne. Min svigermor låner villig vekk takke til meg, spesielt når hun hører hva jeg har på agendaen :)
Forrige torsdag samlet ni av mine arbeidskolleger seg, lånte skolekjøkkenet og hadde bakstekveld. Vi bakte lefser og flatbrød, drakk gløgg og hørte julemusikk. En perfekt sammenkomst med mange smil og mye latter.
Kanskje var det slik da bakstekjerringen var rundt på gårdene for å bake flatbrød som skulle holde gjennom vinteren?
Morro var det iallfall.
Lefsebakingen skal jeg komme tilbake til i løpet av helgen, nå skal vi bake flatbrød!!
Jeg gir dere to oppskrifter, begge fra Sunnmøre, den ene med ukjent opphav -den andre fra Hovdebygda.
Flatbrød (Ingvilds favoritt fra matkulturstudier i Volda)
Du trenger:
250 gr. byggmjøl
250 gr. sammalt rug, fin
250 gr. hvetemel
2 ts salt
6 dl lunka vann
utbakingsmel: like deler byggmel og hvetemel
Flatbrød fra Hovdebygda
Du trenger:
250 gr. hvetemel
250 gr. grov hvete
250 gr. havremel
1 ts salt
ca. 5 dl vann
utbakingsmel: like deler hvetemel og semulegryn
Slik gjør du (dette gjelder begge oppskriftene) :
Bland sammen alt melet og tilsett saltet.
Ha i vannet litt etter litt.
Deigen skal være løs, men ikke så løs at du ikke klarer å kjevle, det kan derfor være du trenger å spe med litt mer hvetemel.
Kjevl i vei til de er passe runde til takken du skal bruke.
Stek flatbrødet på nokså varm takke, det skal stekes på begge sider.
Pass på så det ikke brenner seg.
Juster varmen på takken til den er passe.
Flatbrødet kan pakkes inn i gråpapir eller ligge i en pappkasse.
Flatbrødet holder seg lenge. 2-3 mnd.
Uff, nå kom den dårlige samvittigheten her :-)
SvarSlettVi fikk nemlig steketakke til bursdagen og hadde store planer om flatbrød til jul. Men når jeg sjekker kalenderen så ser jeg ikke helt når jeg skal putte inn den bakinga. Pepperkakebaking må vel prioriteres.
Men neste år!
Jeg har et mål om å få til dette i en glutenfri variant. Har takke, men ikke rutete kjevle... Er det strengt nødvendig, eller er det mest for det estetiske?
SvarSlettLene
Ugla; det er gjort på ett par timer hvis en kjevler og en steker :)
SvarSlettLene; Rutet kjevle gjør det enklere å kjevle, du kan ta i litt mer enn med en vanlig kjevle. Jeg vil gjerne høre mer om din glutenfrie variant, har familie og venner med cøliaki.
Klem Ingvild