mandag 14. mars 2011

Aïoli


Her i huset liker vi å servere småretter titt og ofte. Å samle en gjeng store som små innimellom er kjekt for alle. At barna får bli med på lik linje med de voksne er alltid stor stas. Ved slike anledninger serverer vi gjerne småretter, da er der noe alle liker på bordet. Aïoli hører med på ett slikt bord. Her er husets oppskrift på aïoli, ikke så mye som kan gå feil tenker jeg.
Lykke til :)

Aïoli

Du trenger;
2 fedd hvitløk, presset
3 eggeplommer
2,5 dl olje (jeg foretrekker soyaolje, synes olivenolje gir en for fremtredende smak)
sitron (en skvis fra en halv sitron er nok)
salt og pepper

Slik gjør du det;
Ha hvitløksfedd, ett lett dryss salt og eggeplommer i en bolle og visp (med en mikser) til konsistensen er kremet.
Tilsett olje, noen dråper av gangen og miks før du tilsetter litt til, slik fortsetter du til all oljen er mikset inn.
Skvis sitron og visp inn før du smaker til med pepper og evt. mer salt.
Om du synes aïolien har for tykk konsistens visper du inn litt vann til du synes den er passe. 



8 kommentarer:

  1. Skal pröve å bruke spyaolje. Men liker best oliven og rapsolje egentlig.
    Men aioli er godt.
    Takk for oppskriften.
    Klem Synnöve.

    SvarSlett
  2. Åhh dette ser nydelig ut!! :)

    Så koselig du vil være med på giveawayen :) Masse lykke til!! :)

    mvh siv anita, swimzy

    SvarSlett
  3. Synnøve; Det vil helt sikkert funke like fint med rapsolje (egentlig hvilken som helst smakløse olje) Jeg bruker innimellom å blande olje også f.eks. 1 dl olivenolje og 1,5 soya eller rapsolje.
    Aïoli er veldig godt :)

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  4. Forrige gang jeg lagde aioli (sist fredag) - ble ikke aiolien tykk i det hele tatt. Har du noen tips? Jeg brukte en nøytral olje først, og smakssatte med olivenolje mot slutten. Jeg brukte en stavmikser, og det har stort sett funket før. Mystifistisk. Din så i alle fall helt perfekt ut!

    SvarSlett
  5. Linn; Jeg pleier også lage den med vispen til stavmikser, denne gangen lagde jeg med vanlig el.mikser, Jeg tror det er viktig at det vispes godt mellom hver dråpe med olje. Jeg pleier helle i litt olje mens den visper, vispe godt før jeg heller i en ny klunk med olje.
    Det skal være mulig å redde en majones med å ha "begynne på nytt" i en ny bolle med en eggeplomme og bruke den som ikke vil stivne til å vispe inn som man gjør med oljen. Har ikke prøvd det selv, men de sier det funker.

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  6. Takk for tips! Neste gang skal jeg forsøke meg med miksmasteren i stedet - og følge din anvisning!

    SvarSlett
  7. Det er sikkert bare meg, men jeg får det virkelig ikke til. Er første gang jeg ikke får til noe på kjøkkenet (untagen vannbakkels).

    Uansett hvor mye jeg leser oppskriften og pisker de plommene kremet og tilsetter litt og litt olje og oisker i evighet..Så blir det bare en gul flytende gugge.
    Jaja, får prøve noe annet, nå må jeg ut å kjøpe et nytt brett meg egg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hmm, jeg har lest gjennom oppskriften flere ganger nå for å se om jeg har utelatt noe viktig, men den ser riktig ut. Jeg lar majonesen tykne mellom hver klunk med olje. Håper du får den til :)
      Lykke til!

      Klem Ingvild

      Slett

Så koselig at du vil legge igjen en kommentar til meg :) Klem Ingvild